I går mandag blev det i Århus afgjort, at udstillingen ”The Garden” får lov til at bestå i de to måneder den er planlagt til at vare.

treeMindelunden i Århus blev for nyligt delvist sprøjtemalet i rød-hvide farver af kunsteren Katharina Grosse. Det er meningen den skal gøre os opmærksom på vores natur, og at vi i den grad skal til at passe bedre på den.  Der er bare lige ét problem med udstillingen – beboere samt lokalpolitikere i Århus er i blodrødt oprør over udstillingen. ”Skandale, det værste der nogensinde er overgået Århus, hærværk, overgreb og Dronningen må gribe ind” er bare nogle af de udbrud der er blevet ytret.

Det er måske en anelse optimistisk at tro, at Århus kan være med til at sikre verdensfreden. Og så dog. Det starter faktisk i det små. Mange af de højrøstede kritikere af udstillingen har foretaget et valg om kun at se på hvad det gør ved deres hverdag her og nu. De føler sig personligt forulempet, og på udenforstående kan det virke som om, de har været udsat for et fysisk overgreb. Og i eksemplet fra Århus, er det faktisk her kernen til verdens store problemer skal findes. 
borderEn forudindtaget kultur
Vi har alle en forstilling om, hvordan vi synes verden skulle være og hvordan vi synes andre burde have samme holdning som os. Når det så viser sig ikke at være tilfældet, føler vi os personligt angrebet og til tider forarget. Ofte føler vi endda det er vores borgerpligt at omvende den anden persons holdninger. Den forudindtagede holdning, er efter min mening en af de værste egenskaber i os mennesker. Og den der indtager den forudindtagede holdning, undlader samtidigt at se en given sag fra to sider. Og det er uanset partitilhørsforhold, geografi, uddannelse, alder, køn og- eller samfundsklasser. Der er dog tendenser at spore, men dem vil jeg lade være op til dig.

 

Eksempler
Som jeg skriver ovenfor, er vi generelt dårlige til at se en sag fra to sider. Vi har, baseret på miljø, uddannelse (eller mangel på samme), erfaringer, nyhedsmedier m.v. valgt side i en given konflikt eller problemstilling. Og der skal ofte meget stærke kræfter til for at vi er åbne overfor at ændre denne holdning.

Eksempler:sexisme

  • Islam
  • Sexisme
  • Hjemløse
  • Flygtninge
  • Parforhold
  • Alkoholikere
  • Valget af Donald Trump
  • Israel Palæstina konflikten

Jeg vil bruge sidste punkt som eksempel. Ingen er vist i tvivl om, at det er én af det mest langvarige konflikter, med mange følelser involveret. Israelerne mener regionen er deres – palæstinænserne er naturligvis af en anden opfattelse. Israelerne bliver opfattet som ofre af nogle, og af andre som en besættelsesmagt. Palæstinenserne på den anden side, er både ofre og terrorister. Igen – det handler om hvilken side man ser det fra. Oftest i denne konflikt, ser man bort fra fakta i sagen, og baserer den på ens personlige holdninger til de forskellige personer og deres baggrund. Når ingen af parterne i sagen vil give sig, er det nytteløst at tro på, der nogensinde vil komme en afslutning på konflikten.

Mental hjerneblødning
Forleden begik jeg den fejl at kommentere på et kontroversielt emne på Facebook. Var klar over det nok skulle skabe en reaktion, men jeg undlod dog at fokusere på andre brugeres indlæg, men derimod forholde mig til emnet. Og det på trods af, at størstedelen af indlæggende var direkte vanvittige og udelukkende baseret på en grundlæggende rasistisk holdning, hvor de lystigt angreb hinanden med eder og forbandelser. Jeg fik et svar som jeg egentlig havde forventet. Et angreb direkte på mig i stedet for at dedkommende forholdte sig til sagen. Her fik jeg jo så nok det man kalder for en mental hjerneblødning. Set i retrospekt et lidt overreageret svar, hvor jeg fik skrevet og påtalt vedkommende. Og så blev der stille. Yes…jeg vandt. Eller gjorde jeg?

HjemløsDet sker heldigvis sjældent for mig. Normalt er jeg forholdsvis god til at tage en dyb indånding, og ofte bare lade det passere. For inderst inde ved jeg jo godt, at selvom jeg har argumenteret korrekt, betyder det ikke at modtageren ændrer grundholdning. Men lige her gik det galt. Og det gør det ofte på sociale medier. Vi gemmer os bag skærmen, og pludseligt er alt tilladt. Argumentation er unødvendig – alle ved jo f.eks., at vi i Danmark har et socialt sikkerhedsnet, så hjemløse er det ved eget valg!?

Hvis ikke Århus kan, kan resten af verden heller ikke
Vi som mennesker, er nødt til at ændre vores adfærd. Hvis vi nogensinde skal have håb om at kunne leve med hinanden, og ikke ødelægge alt hvad vi har kært i livet, har vi ingen chance her på jorden. Det hjælper ikke USA har en præsident, der ikke tænker før han taler, at vi har en stat, der med vestens velsignelse udøver terror mod en befolkningsgruppe, der på trods af en FN resolution dagligt får indskrænket deres frihed. Men de to sager har også en anden side, men den kan du jo selv udtænke.

Se en sag fra to sider
At være i stand til at gå ind i en debat med en anden person eller en gruppe mennesker, vil din succes afhænge af, om du mestrer evnen til at se en sag fra to sider. Se det givne emne fra din ’modstanders’ side. Kan du det, er der stor mulighed for, at du vitterligt får ændret den anden persons holdninger – det kan endda resultere i, at du bliver klogere og ser på verden på en anden måde. Desuden får du distanceret emnet fra dine egne følelser, og vil opleve, at du har langt nemmere ved at debattere med andre hvor I er dybt uenige. Og måske som en bonus, vinde den anden person over. Det er dog vigtigt du er klar over, at du måske ender med at ændre din oprindelige holdning. Vi kan føle det lidt som et nederlag hvis vi giver den anden ret. I mine øjne kan det være én af vores stærkeste egenskaber, og du ender højst sandsynligt med at få mere respekt end hvis du vedbliver med at være en stædig person. På godt dansk – en sur gammel mand.

Kan du mestre ovenstående, vil du opleve en stor forskel i din hverdag. Det gælder såvel på dit job som i dit privatliv. Prøv det i en periode, tænk før du taler og se en given situation fra den anden side, og argumenter så derefter. Det kunne være du ville få en positiv oplevelse. Som f.eks. udstillingen i Århus. Seriøst…det er slut om to måneder, naturen tager ikke skade. Den har efter min mening været en kæmpe succes – den provokerer, den skaber massiv omtale og så får den os til se på hvad vi selv gør ved naturen. Uden selvfølgelig at vide det, vil jeg dog vove den påstand, at mange at de der råber højt, også er dem der er med til at ødelægge vores natur med plastik i verdenshavene – præsis som jeg selv gør.

GODT GÅET ÅRHUS – Smilets by og en fornem ambassadør for kunst og kultur. Vær stolte af det!

progress

Written by Jesper Løkke