Jeg stikker lige hånden ind i en hvepserede her. Efter at have fulgt med i nyhedssites, Tweets, Blogs og Facebook opslag i et par uger, er jeg som mand nødt til også at kommentere på sagen. Jeg taler naturligvis om #metoo bølgen, der startede i USA på baggrund af de påståede seksuelle overgreb begået af film mogulen Harvey Weinstein.

harvey

Harvey Weinstein

Til at begynde med, må jeg lige pointere, at jeg på ingen måder mistror mange af de beskyldninger, der er kommet mod Harvey Weinstein. Med så mange anklager fra så bred en vifte af skuespillere og andre filmfolk, er det jo nærliggende at tro der virkelig er foregået noget uacceptabelt. Og respekt for de kvinder, som efterhånden har stået frem og fortalt om deres forfærdelige oplevelser med Weinstein.

NO MEANS NO!
Nogle mennesker fatter ikke et nej. Nogle mennesker har ikke pli og/eller respekt for andre mennesker. Og fordi manden er det fysiske stærke køn, er det oftest kvinder det går ud over. Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at jeg foragter denne type mennesker! Mænd der overfalder kvinder, om det er fysisk eller verbalt, har jeg intet tilovers for. Og ja – jeg er godt klar over, at jeg i denne ‘Disclaimer’ laver lidt af en ‘jeg er ikke racist men…’. Det er bare vigtigt for mig, at du forstår mine bevæggrunde i denne artikel, og især hvad mine intentioner er.

Kevin Spacey og alle de andre
American Beauty, Se7en og House Of Cards blot for at nævne nogle af de film/serier han har medvirket i. Kevin Spacey er også nu blevet anklaget i at have opført sig usømmeligt. Og som det ser ud nu, er hans karriere godt på vej til at ryge lige lukt i helvede. Folkene bag House Of Cards overvejer at lukke serien ned før tid, og hans planlagte prisoverrækkelse af en Emmy Award, er blevet aflyst.

retDybt problematisk
Jeg aner hat og briller om Kevin Spacey er skyldig. Ej heller har jeg viden om, at Harvey Weinstein er skyldig. I bund og grund ved jeg heller ikke om Peter (Raket) Madsen er skyldig i affekt drab eller overlagt mord på svenske Kim Wall. Jeg ved dog én ting; Domstolene er rykket ud til offentligheden. Vi er på samme tid dommer, jury og bøddel. Vi kan alle risikere at ødelægge et andet menneskes liv, blot ved at anklage en navngiven person ved hjælp af sociale medier. Uden egentlig at have beviser for noget overhovedet er sket. Og sidst jeg tjekkede er det vist ikke helt lovligt. Indrømmet – i Harvey Weinsteins tilfælde, er der efterhånden stået tilstrækkeligt mange prominente mennesker frem til, at det er svært at tro andet end at manden virkelig har været et svin. Omvendt – det burde have været fremført på lovlig vis. Vi er alle på vej til at bevæge os ud på et gevaldigt skråplan – at én af de mest accepterede ‘domsfældelser’ sker via sociale medier.

The Male Privilege
På samme måde som den hvide races privilegie, er der også mandens privilegie. Mit liv er lettere end så mange andres. Jeg har generelt ikke de samme udfordringer som kvinder, og jeg oplever ikke tilnærmelsesvis de kommentarer/anstødelige tilnærmelser som kvinder møder på deres vej. Det betyder dog ikke at jeg ikke har ret til en mening. Meget få mænd tør udtale sig om den nuværende heksejagt, der pt. er rettet mod mænd. For hvis vi tager dem i forsvar, eller blot kræver retfærdig rettergang, kan jeg jo kun være en kvindehadende, overgrebslysten mandschauvinist. Dig der kender mig, ved dette ikke passer. Men hvis vi ikke passer på, ender vi med flere uheldige konsekvenser af den aktuelle sag. Samspillet mellem kønnene trues, retssikkerheden sættes ud af spillet og bare generelt det at vi begynder at opdele os selv i to lejre. Alle mænd er svin og kvinder skal man passe på ikke at flirte alt for meget med. Det kunne jo misforstås…

Mine intentioner
Den egentlige årsag til jeg valgte at skrive om dette var, at jeg i dag læste om en anden filmskaber, som nu også har anklaget Kevin Spacey for usømmelig opførsel. Kevin skulle antageligt have lagt hånden på Tony Montanas, der var i midt 30′ erne under den angiveligt hændte episode, testikler og klemt lidt. Tony havde sagt fra, og den var så sluttet der. Men han havde åbenbart efter eget udsagn haft post traumatisk stress i de efterfølgende seks måneder over dette. Han havde følt sig stærkt af-maskuliniseret af denne episode. Seriously??

Men det er desværre sikkert og vist, at vi har et kæmpe problem. Nej – kvinder kan generelt ikke lide at blive piftet efter på gaden selvom du tror du er en satans tyr, kvinder mener IKKE du er guds gave til folket, eller at du bare kan tage for dig af retterne uden at få accept. Vi skal alle, på SÅ mange planer, lære at respektere hinanden noget bedre. Verden er af lave, vi er på vej ud i en atomkrig eller noget, og andre bilister er røvhuller.

Peace!

 

Written by Jesper Løkke